Чорна земля. Голокост як історія і застереження

Тімоті Снайдер

Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд — і від того ще страшнішою. Голокост постав в уяві Гітлера як стратегія відновлення балансу на планеті та отримання необхідних німцям ресурсів через ліквідацію євреїв. Такий сценарій можна було реалізувати лише у випадку повного знищення Німеччиною інших держав. Тому мета Гітлера полягала у веденні колоніальної війни в самій Європі. У зонах бездержавності майже всі євреї загинули. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. На початку нового століття доводиться оглядатися на початок минулого: боротьба за ресурси, продовольча криза супроводжуються ідеологічними викликами світового порядку. Тож Голокост — це не лише історія, але й застереження.

• Издательство:

nika_8

nika_8

«Это была эпоха, когда быть хорошим означало не только воздержание от зла, но максимальную готовность действовать в интересах незнакомца - на планете, где ад, а не рай, служил воздаянием за добро».

Автор берёт факты и наделяет их смыслом, вплетая в современный им контекст. Он рассказывает историю Холокоста, стараясь восстановить последовательность специфических обстоятельств, допустивших те трагические события. Тимоти Снайдер использует ряд восточноевропейских источников, которые до этого не были объектом внимания исследователей. Холокост нельзя отделить от географии тех мест, где происходило подавляющее большинство массовых убийств. Кровавые земли в Восточной Европе - вот на чём фокусируется эта книга.

Один из главных тезисов связан с тем, что можно перевести как зоны безвластия (zones of…

ElenaOO

ElenaOO

Марсель Пруст - У пошуках утраченого часу. Т. 3: Германтська сторона І, ІІПублій Овідій Назон - Любовні елегії. Мистецтво кохання. Скорботні елегіїФранц Кафка - Процес
Книжка року - Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» заснований 1999 року і щорічно визначає кращі книжки, видані в Україні. Успіх проекту дозволив перетворити його на щорічну загальнонаціональну повномасштабну рейтингову акцію, яка триває впродовж цілого року. «Книжка року» дозволяє: вияскравити, урельєфнити безперечні…