Idealna randka, która zamienia się w koszmar.
Na śmietniku zostaje znalezione ciało dziewczyny. Choć detektyw Erika Foster zjawia się na miejscu jako jedna z pierwszych, to nie jej zostaje przydzielona sprawa morderstwa.
Wciąż walcząc o miejsce w zespole śledczym, Foster i tak angażuje się w dochodzenie. Szybko odkrywa powiązania ze sprawą zabójstwa sprzed czterech miesięcy. Wtedy również ktoś porzucił zwłoki kobiety w podobnym miejscu. Dodatkowo obie ofiary miały identyczne rany.
Wszystko wskazuje na to, że chowający się za fałszywymi tożsamościami morderca śledzi i wabi swoje ofiary korzystając z Internetu. Erika musi więc znaleźć człowieka, który zdaje się mieć tysiące twarzy, a żadna z nich nie jest prawdziwa. Tymczasem zostaje porwana kolejna dziewczyna. Foster i jej zespół muszą ją znaleźć, zanim zabójca zrealizuje swój upiorny, sadystyczny plan.

Valeri_Filatova

4.5

Обычная для меня ситуация – взять детектив, а уже потом узнать, что это цикл. Причем обязательно выбранная книга будет из его середины. Так вот «Последнее дыхание» - мое первое знакомство с Робертом Брындзой и героиней книги Эрикой Фостер.

Мне импонирует личность Эрики. Понравились ее упорство и твердость. Да, она бывает импульсивной и довольно грубой. Но не заискивает перед начальством и смело отстаивает свое мнение. Карьеристка? Да. Но при этом всю себя отдает работе, а в сложной ситуации действует решительно.

В этот раз Эрика увидит связь между убийствами двух девушек и приложит все силы, чтобы вычислить преступника, который как раз не собирается останавливаться и уже выбирает свою очередную жертву.

В книге Брындза практически сразу раскрывает личность главного злодея. Поэтому дальше…

russischergeist

russischergeist