Вперше видано у збірці "Народні оповідання". «Козачка» — твір антикріпосницького спрямування. В образі Олесі Марко Вовчок розкриває типове пригноблення українського селянства, нелюдське страждання, неможливість мати нормальну сім'ю. Всі пани постають в її творі як жорстокі поневолювачі, авторка не дає їм імен, з властивою їй манерою вона називає лише бідних пригноблених людей. Розкриваючи долю головної героїні авторка показує відносини панів та кріпосників, де останні не мають права ні на що. Ні на достойне життя, ні на спокійну старість і смерть. Марко Вовчок використовує протиставлення, описуючи життя Олесі — кріпачки та вільних козачок. Вона показує, яким життям могла б жити жінка, якби не відмовилась від усього заради кохання. Мета оповідання — показати, що кріпацтво чуже народу.

С Ирина (Iva_47)

Короткий, но ёмкий рассказ о судьбах крепостных.
Безысходность и несвобода, даже семья становится не отдушиной, а триггером, убивающим всякую надежду на счастье.
Невероятно тяжелая жизнь крепостных, о которых никто не думал в момент их жизни, никто не помнил после смерти.

С Ирина (Iva_47)

С Ирина