У романі-хроніці «Люборацькі» український письменник Анатолій Свидницький (1834–1871) показав руйнування патріархальних традицій в середовищі духовенства України у 40–60-х роках XIX століття, розкрив разючу несумісність природних нахилів дитини і тодішньої системи навчання, покликаної муштрою витравлювати в дітей будь-яке почуття самоповаги та громадської ініціативи.

ISBN: 978-966-10-5865-0

Год издания: 2021

Язык: Украинский

Кількість сторінок: 280
    Обкладинка: Тверда
    Формат: 130х200
    Вага: 290 г

Ksenia_Fedorchuk

"Люборацькі" – це історія однієї сім'ї на Поділлі та зображення картини життя XIX століття.

В центрі сюжету попівська сім'я, яка складається з отця Гервасія, його глибоко віруючої дружини, трьох доньок та сина. Автор описує побут сім'ї, сільське життя та звичаї.

Поки діти ще малі та при батьках, родина живе в злагоді, хоч і не багато. Однак скоро батьки віддають Антонія в школу, а старшу дочку, Масю, в пансіон до польської пані. Поступово ми слідуємо за долею всіх дітей.

Під впливом пані Печержинської, Мася відвертається від віри та батьків, братається з панами. Вона повертається додому гордою і пишною, як справжня шляхтичка. Вийшовши заміж за пана, дівчина остаточно розриваю стосунки з родиною та переїжджає невідомо куди.

Орися, середня донька, найдобріша та наймиліша, виходить по неволі…