Съвременният Лондон се управлява от магьосниците. Но истинският източник на силата и могъществото им са подчинените на тяхната воля магически същества. Един ден младият чирак на Артър Ъндъруд, Натаниел, тайно призовава древния сприхав джин Бартимеус. Задачата, която получава Бартимеус, не е лесна – той трябва да открадне от Саймън Лавлейс могъщия Амулет на Самарканд. Не след дълго Бартимеус и Натаниел са въвлечени в ужасяващ водовъртеж от магьоснически интриги, бунтове и убийства. Ненадминатата жестокост и амбиции на Саймън Лавлейс ще поставят на изпитание дори многовековните умения и хитрини на неуморимия Бартимеус и ще дадат на Натаниел първите незаменими житейски уроци.

nez_moran

nez_moran

3.5

История совсем не попала в меня. Насколько я была в восторге от Локвуда, настолько же тягомотной показалась мне история Натаниэля и Бартимеуса.

С первых страниц книга меня увлекла. Начинается она так, что сразу завоевывает интерес. Двенадцатилетний мальчишка вызывает джинна и велит ему украсть амулет у могущественного волшебника. Но очень быстро вся динамика сходит на нет, и повествование тонет в море утомительных описаний политического строя, иерархии джиннов и волшебников, истории мира и прочего. Наверное, если бы это изначально подавалось небольшими порциями вперемешку с приключениями, было бы интересно. Но почти вся первая половина книги это только описания и мысли Бартимеуса обо всем на свете. В сносках. Которые тоже меня жутко бесили, зачастую появляясь прямо в середине предложения,…

Justmariya

Justmariya