Seria opowiadań ułożonych w jedną historię pięciu rodzin, których dzieci spotykają się w szkole 1 września w pierwszym roku niepodległości Ukrainy i pozostają przyjaciółmi na całe życie.

"Wtedy wysoka dziewczynka mrugnęła rezolutnie i puściła rękę swojego sąsiada z ławki, który zdążył zapomnieć nawet o swoich wątpliwościach, na tyle wszystko to było dla niego nowe i niepojęte, i przesunęła cienkimi palcami po kołnierzyku Liliczki. Z kołnierzyka odpięła plastikową myszkę, błyszczącą, szarą broszkę z elementami różu, i podała ją na dłoni zapłakanemu chłopczykowi. – To dla ciebie – powiedziała. – Prezent. Przestań płakać, proszę. Przestań natychmiast. I on, zdaje się, przestał. Może nie od razu, ale na pewno przestał".

Belochkaa

Belochkaa

Атмосфера невероятная. Книга просто на 2 дня, хочеться перечитывать и перечитывать! Очень приятно, что в Украине есть такие талантливые писатели как Катюша Бабкина.

ElenaOO

ElenaOO

Юрій Винничук - Весняні ігри в осінніх садахОксана Забужко - Друга спроба: ВибранеТарас Прохасько - З цього можна зробити кілька оповідань
Книга року Бі-Бі-Сі (Книга року BBC) — літературна нагорода україномовним літературним творам, що присуджується Британською телерадіомовною корпорацією (Бі-Бі-Сі). Вперше премію "Книга року ВВС" було вручено 2005 року, і вона швидко стала однією з найбільш престижних літературних нагород в Україні. Команда ВВС Україна…