Книга выдающегося русского философа и филолога А.Ф.Лосева посвящена анализу проблемы символа в целом. В основу настоящего издания положена прижизненная публикация книги (1976), по отношению к которой составителями введены некоторые изменения и значительные материалы из архива А.Ф.Лосева; впервые публикуется фундаментальная библиография "История и теория символа", которой автор планировал завершить свою книгу; введены "Приложения", где представлено авторское развитие теории символа в области "специфического функционирования языкового знака", а также приводится сохранившаяся часть переписки А.Ф.Лосева и Ю.М.Лотмана, затрагивающая проблему символа.

ISBN: 978-5-89577-117-4

Год издания: 2014

Твердый переплет, 736 стр.
    Тираж: 2000 экз.
    Формат: 60x90/16 (145х215 мм)

Demetrios

Demetrios

Книгу я почав читати давно, але більшу частину прочитав швидко — застряг лише на останньому розділі про Прометея.

Ця книга must read для всіх, хто цікавиться поняттям символу і його місцем в образотворчому мистецтві і літературі. Хоча вся книга написана з огляду лише на літературу (в цьому її мінус), однак більша частина роботи суто теоретична, яка, з урахуванням певних нюансів, підійде і для теоретичного осмислення інших видів мистецтва.

Погляди Лосєва на символ з одного боку досить оригінальні, а з іншого — ґрунтуються на його попередниках, або виринають у полеміці із ними (наприклад, з Ернстом Кассірером). Лосєв досить цікавий мислитель, який поєднав марксистську діалектику із російською релігійною філософією. І ця друга досить добре відчутна навіть у цій книзі, де регулярно цитується…

Inkvisitor666

Inkvisitor666

обновлено 7 лет назадПодборки

Е. М. Мелетинский - Поэтика мифаЕ.М. Мелетинский - От мифа к литературе - Историческая поэтика фольклора. От архаики к классике
Підбірка в якій я збираю всі важливі матеріали, що стосуються міфу, для подальшої наукової роботи. Школи XIX-XX століття: Натуралістична школа. Антропологічна (етнографічна) школа. Ритуалізм. Функціоналізм. Французська соціологічна школа. Символічна теорія. Аналітична психологія. Психоаналіз. Архетипіка міфу.…

sport-style

sport-style