Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Vanhan naisen arjen katkaisee pihalle pyörtynyt parikymppinen Zara. Tultuaan tajuihinsa Zara kertoo pakenevansa väkivaltaista miestään. Kohtaaminen nostaa Aliiden mieleen repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon. Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan.
Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Romaani avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta.
Kirja antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille. 1940-luvulla koettujen nöyryytysten ohella teoksessa nousee esiin nykynaisiin epävakaissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa kohdistuva hyväksikäyttö.

• Издательство:

orlangurus

Как говаривала абсолютно нетолерантная бабушка моего мужа про неприметных, светленьких и тихеньких - бледня бледнёй... Вот как бы я ни старалась найти лучшее определение для этой книги, ничего не получится. Именно так - и всё. Понять для какой аудитории эта книга - та ещё задачка. Вероятно, в 2008 году, когда она написана, вернее, переделана из пьесы Оксанен, поставленной в Финляндии в 2007 (пошла на ура - отсюда такое решение?), в благополучной Скандинавии пресытились триллерами с изощрёнными убийцами и захотелось чего-то попроще да погрубее. К примеру, страаашной истории, как две сестры прожили ужааасно разную жизнь из-за того, что благословенная Виру стала одной из советских республик. Хотя совершенно точно и то, что эти сёстры и так не были бы примером сестринской вечной любви,…

lovecat

lovecat

обновлено 8 лет назадПодборки

Дорис Лессинг - Золотая тетрадьДорис Лессинг - РасщелинаРита Мэй Браун - Гранатовые джунгли
Я никогда не могла точно определить, что же такое феминизм. Я только знаю, что люди называют меня «феминисткой», каждый раз, когда я отказываюсь быть ковриком для ног.