SaganFra

1 сентября 2015 г. 16:25

Це моє перше знайомство зі словенською літературою. Хоча, до цього читала роман одного бразильського письменника (якого тут не дуже люблять) дія, котрого відбувалася саме в Словенії. Напевно, краще було б починати з класиків, але я навіть не знаю їх на ім’я. Отже, Драго Янчар – відомий сучасний словенський письменник, есеїст та драматург. Роман «Древо безіменне» написаний в 2008 році одразу отримав популярність та визнання. Численні переклади книги в багатьох країнах, в тому числі в Україні 2010 року, безперечний тому доказ.

Сам роман являє собою зразок постмодерністської прози. Композиція порушена, сюжет нелінійний, порушені часово-просторові межі, мова художнього твору в’язка, само занурений та відлюдькуватий головний герой, сплетіння міфічного і реального, легке наслідування Маркеса. Рідко читаю такі книги. Все ж таки це був важливий досвід.
Головний герой роману Янез Липник – архіваріус. В його обов’язки входить сортувати, систематизувати дані. Одного разу до рук йому потрапили теки з Австралії від словенських емігрантів. Серед них щоденник часів офіцера Олексія Другої світової війни. Таємниця, що захована між рядками записника повністю захопила архіваріуса. Янез Липник з головою поринає в цю справу. Він проводить розслідування, поступово розмотує клубок людських історій, що описані в щоденнику. Адже, щоденник однієї особи насправді є часописом багатьох доль, не тільки однієї.

Давні словенці вірили, що можна на мотузці спуститися в глибоку печеру, і якщо спуститися дуже глибоко, то потрапляєш в інший світ. Похорські словенці, котрі жили у великих лісах, вірили також в те, що так само можна потрапити в інший світ, якщо залізти на дерево. Не має значення, куди ти по ньому лізеш – угору чи вниз, там на тебе чекає інший світ. Янез Липник поліз на дерево пізнання (фігурально) і опинився в іншому світі. В світі, де брат іде на брата, де точиться війна, де люди гинуть безглуздо, де кохання народжується в неспокійні часи, де так само страждають люди, де безнадія. Чи вибереться Янез з іншого світу, чи він його поглине і розчинить?