9 апреля 2019 г. 14:46

5 Спойлер «Віра універсальна. Випадкові тільки способи її інтерпретації».

Ця книга мені вкотре нагадала, чому я так люблю книги Дена Брауна. «Янголи і демони» вперше прочитала ще десь в школі, давненько загалом. Коли перечитувала, було враження, ніби вперше взяла книгу до рук. Знову ці емоції та захват. Я тепер точно знаю, в яких місцях я б хотіла побувати. Тому спасибі Брауну за книжкові горизонти та нові мрії.

Роберт Ленґтон на низькому старті. І це перша книга із серії про пригоди Роберта Ленґтона – американського науковця, спеціаліста в царині символіки. Трохи старомодний, з дитячим годинником з Міккі Маусом, іноді незграбний. Але до біса розумний. Не можливо не захоплюватися тим, як він круто вирішує складні головоломки, розшифровує символи та рятує світ. Ну і без красивої жінки тут не обійтись.

Тема, на яку не можна говорити. Релігія. Там, де є релігія, завжди знайдеться купу суперечок. Так-так, критики бомбили цю книгу, закидали не об’єктивне висвітлення фактів і тому подібне. Однак, варто пам’ятати, що це художня книга, автор має право на #понесласьдушаврай. Браун не засуджує релігію, не возвеличує. Це лише обґрунтування деяких фактів та думок. Він наважився не лише говорити про релігію, а про поєднання її з наукою. Дві крайності. «Наука й релігія – не вороги, а радше союзники; це дві різні мови, що розповідають ту саму історію – про симетрію й рівновагу… про рай і пекло, про ніч і день, про спеку і холод, про Бога й Сатану».

Мистецтво. Ще один аспект, за який варто любити Брауна. Події роману відбуваються в Римі та Ватикані (місто в місті). Я навіть не думала, що в цих містах стільки архітектурних та мистецьких пам’яток. Просто вау. Браун неймовірно описує найгарніші місця Риму й Ватикану, прив’язуючи талановитого італійського архітектора Берніні Лоренцо, який причетний до створення багатьох мистецьких витворів. Сикстинська капела, капела Кіджи при церкві Санта Марія дель Пополо, собор св. Петра, Санта Марія делла Вітторія, фонтан Чотирьох рік на площі Навона, замок св. Янгола – і це ще не весь перелік перлин Ватикану та Риму. Тут можна довго говорити про цю безмежну красу.

Ілюмінати. Ще одна особливість автора полягає в тому, що він описує те, про що інші не говорять. Таємне товариство ілюмінатів виникло на противагу релігії з метою доведення людського єства до морального вдосконалення через науку. Скандальні історії, пов’язані з діяльністю ілюмінатів, ідеально вписуються в сюжетну канву роману. А чи існують ілюмінати сьогодні? Чи продовжують свою місію на Землі? Ну ви знаєте, де шукати відповіді на і запитання.

Сюжет динамічний, цікавий, затягує. Події відбуваються упродовж однієї доби, але відірватись складно. Багато таємниць, які просто неймовірно самому розгадати. Саме завдяки Брауну я полюбила літературу.