Всеки роман е нов живот. Също като сънищата, за които говори френският поет Жерар дьо Нервал, и романите разкриват пъстротата и сложността на нашия живот, изпълнени са с хора, лица и предмети, които ние разпознаваме. Досущ както става в сънищата, когато четем романи, ние понякога сме толкова впечатлени от властното въздействие на онова, което срещаме в тях, че забравяме къде сме и си представяме, че се намираме сред въображаемите хора, сред въображаемите събития, на които ставаме свидетели. В такива мигове имаме чувството, че откритият от нас въображаем свят, на който се наслаждаваме, е по-истински от истинския свят. Това, че тези нови животи могат да ни се струват по-реални от реалността, често означава, че заменяме реалността с романи или най-малкото, че бъркаме романите с действителния живот. Но ние никога не се оплакваме от тази илюзия, от тази проява на наивност. Напротив, също както става със сънищата, на нас ни се иска и романът, който четем, да може да продължи, надяваме се този новопридобит живот да продължи да поражда у нас едно постоянно чувство за реалност и автентичност. Въпреки всичко, което знаем за художествената литература, ние се дразним и ядосваме, когато романът не успява да поддържа у нас илюзията, че това наистина е действителен живот.

KahreFuturism

Вторая нон-фикшн книга, прочитанная мною у Памука, представляет собой сборник размышлений о чтении. В книге поднимается масса вопросов:

1. Чем занят наш мозг, когда мы читаем? 2. Какая связь между автором и его героями? 3. Как накладываются персонаж, время и сюжет один на другое? 4. Какая связь между словом и картиной? 5. Где находится ядро романа? 6. Почему книги - это музеи?

И самый главный вопрос, который проходит через всю книгу: в чём разница между сентиментальными и наивными писателями и читателями? Изучая этот вопрос, автор объяснит, в силу чего порой читатель неделю не может отойти после прочтения определённой книги, впадает в "нечитун" и переживает потерю от того, что книга закончилась.

На все вышеуказанные вопросы автор ответы даёт ответы, разбирая великие творения мира сего,…

tashacraigg

tashacraigg

обновлено 4 дня назадПодборки

Джон Харвуд - Призрак автораЧарльз Буковски - Письма о письмеАгата Кристи - Убийство в доме викария
Пишущая машинка ( разг. "печатная" машинка ) - непременный атрибут любого писателя ( во всяком случае пока на смену им не пришли компьютеры :) ). Это не просто полезный рабочий инструмент, но и очень интересная и красивая вещь, и оригинальный предмет коллекционирования. Предлагаю собрать подборку с книгами, на обложке…